kans op loterij winnenKans op loterij winnen? De kans op het winnen van de loterij verschilt sterk per loterij. Per lot is de winkans significant groter bij de Staatsloterij dan bij alle andere loterijen: 1 op 2. De kans op het winnen van de jackpot is het grootste bij de Bankgiro Loterij: 1 op 80.000, tegenover 1 op 2,6 miljoen bij de Staatsloterij.

 

 

Kans op loterij winnen

Als je kijkt naar het winnen van de hoofdprijs, bestaan er enorme verschillen
tussen de Nederlandse loterijen. Een winkans van 1 op 85.000 bij de BankgiroLoterij is erg groot vergeleken met de winkans van 1 op 49 miljoen bij de Lotto. De winkansen voor de jackpot bij verschillende loterijen op een rijtje:

  • BankgiroLoterij: 1 op 85.000
  • Postcode Loterij: 1 op 240.000
  • Vriendenloterij: 1 op 500.000
  • Miljoenenspel: 1 op 1,1 miljoen
  • Staatsloterij: 1 op 2,6 miljoen voor maandelijkse hoofdprijs, Oudejaarstrekking 1 op 4,4 miljoen en één tot meerjaarlijkse trekking jackpot 1 op 40 miljoen
  • De Lotto: 1 op 49 miljoen
  • Eurojackpot: 1 op 95 miljoen

Deze winkansen vertellen echter niet het gehele verhaal. De hoofdprijs van de Bankgiro Loterij is € 1 miljoen tot € 3,5 miljoen en wordt zo’n drie keer per jaar uitgereikt. De hoofdprijs van de Lotto is aanzienlijk hoger: minimaal € 7,5 miljoen en in veel gevallen € 10 miljoen of meer.

Bij de Lotto kan bovendien ook een prijs van € 100.000 gewonnen worden met een winkans van 1 op 200.000. Ook bij de Staatsloterij is de waarde van de hoofdprijs een stuk hoger: een maandelijkse trekking van € 1 miljoen, een jackpots tot maar liefst € 20 en een prijs van € 30 miljoen voor de Oudejaarstrekking.

 

Berekenen winkans loterij

Het berekenen van de winkans per loterij is vrij ingewikkeld. Allereerst moet er per loterij bekeken worden hoeveel mogelijke winnaars er zijn. Als voorbeeld nemen we de Lotto:

Bij de Lotto moeten zes nummers en één kleur goed geraden worden om de jackpot te winnen. Er kan uit 45 nummers gekozen worden en zes kleuren.

Correcte nummers
De kans dat de juiste zes nummers gekozen worden is 1 / (45 x 44 x 43 x 42 x 41 x 40).
Het maakt echter niet uit wat de volgorde van de nummers is. Om deze reden moet het getal nog vermenigvuldigd worden met (6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1).

Correcte kleur
Neem hier nog bij dat ook de kleur correct moet zijn (zes mogelijkheden) en het getal moet nog door zes gedeeld worden.

Winkans
Dit komt neer op bijna 49 miljoen mogelijkheden, oftewel een winkans van 1 op 49 miljoen.

 

Kans op winnen loterij

Om een loterij objectief te beoordelen, moet er echter niet alleen naar de winkans gekeken worden. Hoewel de winkans op de jackpot bij de Lotto slechts 1 op 49 miljoen is, kost een lot slechts € 2. Met een lot van € 2 kan de volledige jackpot gewonnen worden. Ter vergelijking: een volledig lot bij de Staatsloterij kost maar liefst € 30. Een half lot (je ontvangt de helft van de gewonnen prijs) kost € 15 en een vijfde lot (je ontvangt één vijfde van de gewonnen prijs) € 3. Bij de BankgiroLoterij, waar de kans op een hoofdprijs het grootst is, kost een lot € 12,50 per trekking. Bekijk ook de pagina beste loterij.