winkans bankgiroloterijWinkans Bankgiroloterij berekenen? De BankgiroLoterij is één van de kleinere loterijen van Nederland. Het lotnummer van deelnemers wordt bepaald op basis van vijf nummers van het rekeningnummer van de deelnemer, aangevuld met twee letters. De BankgiroLoterij heeft jaarlijks veertien trekkingen en staat bekend om de vrij hoge winkans. Zowel de winkans per lot als de winkans op de hoofdprijs is relatief groot. Daartegenover staat dat de prijzen van de BankgiroLoterij laag zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de Staatsloterij of Lotto.

Winkans per lot

Na de Staatsloterij (1 op 2), is de winkans bij de BankgiroLoterij het hoogste van Nederland. De kans om met een lot een prijs te winnen is ongeveer 35%, wat grofweg neerkomt op een winkans van 1 op 3. Voor een lot moet een prijs van € 12,75 betaald worden, plus € 0,50 voor de zogenaamde weekverdubbelaar, waarmee één van de hoofdprijzen verdubbeld wordt bij winst. Prijzen die gewonnen kunnen worden bij de BankgiroLoterij zijn onder andere:

  • Gemiddeld drie keer per jaar € 1 miljoen tot € 3,5 miljoen
  • Maandelijks € 100.000
  • € 25.000, verdubbeld tot € 50.000 voor meerprijs lot: weekprijs
  • diverse producten, waaronder iPads, televisies, stedentrips, Playstations en cadeaukaarten

Alle prijzen, behalve de jackpot van € 1 tot gemiddeld € 3,5 miljoen, zijn gegarandeerd. Dit betekent dat alleen onder de verkochte loten prijzen verloot worden. Gemiddeld vallen er zo’n 175.000 prijzen per trekking en worden er ongeveer 500.000 loten verkocht. De winkans kan hiermee simpel nagerekend worden: 175.000 / 500.000 = 0.35. Dit vermenigvuldigen met 100% geeft het percentage winkans: 35%.

Bankgiroloterij Winkans

Winkans BankgiroLoterij hoofdprijs

De BankgiroLoterij heeft niet alleen een relatief hoge winkans per lot, maar ook een hoge winkans op een hoofdprijs. De hoofdprijs van de BankgiroLoterij is de Kluiskraker, waarbij minimaal € 1 miljoen wordt uitgereikt en vaak tussen de €2,5 en €3,5 miljoen. Deze hoofdprijs wordt zo’n drie keer per jaar uitgereikt. Wanneer er meerdere winnaars zijn, wordt de prijs onder de winnaars verdeeld. De andere hoofdprijs van de BankgiroLoterij is de weekprijs van € 25.000, die verdubbeld kan worden wanneer een lot met weekverdubbelaar wordt gekocht. Windassen BankgiroLoterij op hoofdprijs:

  •  ‘Kluiskraker’: 1 op 85.000
  • Weekprijs: 1 op 10.000 wanneer een jaar lang wordt meegespeeld

Bij geen enkele Nederlandse loterij is de winkans voor hoofdprijzen zo hoog als bij de Bankgiro Loterij. Daar staat tegenover dat de hoofdprijzen van de Bankgiro Loterij laag zijn in vergelijking met de miljoenenprijzen van de Staatsloterij, Lotto en Postcode Loterij.

Uitkeringspercentage BankgiroLoterij

Het uitkeringspercentage is het percentage van de inkomsten van de loterij dat wordt uitgekeerd aan de winnaars van de loterij. Bij de BankgiroLoterij was dit in 2014 45%. Dit is lager dan de Staatsloterij (69%) en Lotto (54%), maar hoger dan de Postcode Loterij (39%) en Vriendenloterij (36%).

Gekeken naar het prijzenpakket, is 45% echter redelijk hoog. Bij grote loterijen wordt een relatief groot gedeelte van het uitkeringspercentage ingenomen door miljoenenprijzen. De prijzen bij de BankgiroLoterij liggen dichter bij elkaar. De hoofdprijzen zijn relatief klein en nemen daarom ook niet een enorm deel van het uitkeringspercentage in. Dankzij de relatief kleine hoofdprijzen kan de BankgiroLoterij een groot aantal prijzen uitreiken, waardoor de winkans Bankgiroloterij hoger is dan bij de meeste andere loterijen.

Bron: https://www.bankgiroloterij.nl

Bekijk ook : Staatsloterij – Postcodeloterij – Vriendenloterij – Lotto – Eurojackpot