beste winkans loterijHet is lastig om te zeggen wat de beste Nederlandse loterij is met de beste winkans heeft. Op basis van winkans per lot is de grootste kans op winst te vinden bij de Staatsloterij (1 op 2). Hier vind je een vergelijking van Nederlandse loterijen met de beste winkans. Bij de Postcode Loterij is dit slechts 1 op 7. Daartegenover staat dat de kans op de hoofdprijs relatief groot is bij de Postcode Loterij. Om te bepalen wat de beste loterij van Nederland is, moet er gekeken worden naar een combinatie van de witkans per lot, kans op de hoofdprijs en de hoogte van het uitgekeerde prijzengeld.

 

Beste kans loterij – uitkeringspercentage

De gemiddelde prijs bij een winnend lot wordt sterk beïnvloed door de hoofdprijzen, terwijl deze slechts een fractie van alle winnende loten beslaan. Het gemiddelde bedrag per winnend lot is daarom geen goede maat. Een betere manier om alsnog wat te kunnen zeggen over het mogelijke prijzengeld, is kijken naar het uitkeringspercentage.

Het uitkeringspercentage is het percentage van de inkomsten van de loterij dat weer wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen voor deelnemers. Uitkeringspercentage per loterij (cijfers 2015):

 • Staatsloterij (inclusief Miljoenenspel): 68,3%
 • De Lotto: 53,9%
 • Bankgiro Loterij: 29%
 • Nationale Postcode Loterij: 32%
 • Vriendenloterij: 26%

Hieruitbeste loterij van Nederland blijkt dat de Staatsloterij verreweg het grootste percentage van de inkomsten in de vorm van prijzen ook weer uitkeert. Puur statistisch gezien kan er gezegd worden dat bij de Staatsloterij één lot gemiddeld 68,3% van de lotprijs oplevert. Wel wordt een groot deel van dit percentage ingenomen door de hoofdprijzen.

 

Beste winkans loterij – Kans per lot

Om te bepalen wat de beste loterij is, speelt ook de kans om te winnen per lot een rol. Uit de cijfers blijkt dat de kans om te winnen bij de Staatsloterij het grootst is: 1 op 2. Winkansen per lot:

Met name de Staatsloterij en Bankgiro Loterij scoren hier goed. Een kanttekening is de minimale prijs die uitgereikt wordt. Bij de Staatsloterij wordt een redelijke hoeveelheid prijzen uitgereikt die minder waard is dan het lot zelf.

 

Beste loterij van Nederland – Kans op jackpot

Nog een factor die een rol speelt bij het kiezen van de beste loterij, is de kans op het winnen van de hoofdprijs. Deze kans is het grootste bij de Bankgiro Loterij en Postcode Loterij. Wel moet er rekening gehouden worden met het bedrag dat bij de hoofdprijs hoort. Winkans hoofdprijs loterij:

 • Bankgiro Loterij: 1 op 83.000 (€ 1 miljoen tot € 3,5 miljoen)
 • Postcode Loterij: 1 op 240.000 (€ 40 miljoen, verdeeld over gemiddeld 20 – 30 deelnemers)
 • Vriendenloterij: 1 op 24.000 (€ 100.000 tot maximaal € 1 miljoen)
 • Miljoenenspel: 1 op 1,1 miljoen (€ 1 miljoen)
 • Staatsloterij: 1 op 2,6 miljoen voor hoofdprijs van € 1 miljoen per maand 1 op 4,4 miljoen voor Oudejaarstrekking van maximaal € 30 miljoen en 1 op 40 miljoen voor jackpot van € 7,5 miljoen tot € 20 miljoen
 • De Lotto: 1 op 49 miljoen (tenminste € 7,5 miljoen)
 

De Bankgiro Loterij is op dit punt beter dan de andere loterijen. De Lotto scoort erg slecht met een minieme winkans van slechts 1 op 49 miljoen. Op basis van al deze factoren zijn met name de Bankgiro Loterij en Staatsloterij goede loterijen, hoewel iedere loterij sterke en zwakke punten heeft. Ook persoonlijke voorkeuren, zoals de koopprijs van een lot, wegen mee.

Lees hier meer over de meeste winkans.