Uitkeringspercentages loterijenUitkeringspercentages loterijen verschillen enorm van elkaar. Dit heeft verschillende oorzaken. Van de totale opbrengst van een loterij gaat een bepaald deel naar deelnemers in de vorm van prijzen. Daarnaast hebben loterijen andere uitgaven zoals bijvoorbeeld goede doelen. Hieronder geven we een overzicht van uitkeringspercentages van de beste Nederlandse loterijen op basis van de jaarverslagen van 2015.

 

Uitkeringspercentage Staatsloterij

De Staatsloterij heeft van alle loterijen het hoogste uitkeringspercentage, in 2015 was dit 68,3%. Van de totale opbrengst van € 692 miljoen is er € 473 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd. Van iedere euro dat er geïncasseerd wordt aan lotengeld, keert de Staatsloterij er 0,68 weer uit. Daarmee is het kopen van staatsloten de meest weloverwogen koop, als je besluit mee te doen aan een loterij.

 

Uitkeringspercentage Lotto

De Lotto heeft in 2015 in totaal € 2015 miljoen aan prijswinnaars uitgekeerd verdeeld over meer dan 13 miljoen winnende loten. Het uitkeringspercentage in 2015 was 57,3%. De totale netto winst van € 60 miljoen gaat naar goede doelen. Hiervan gaat het grootste deel naar NOC*NSF. Bij Lotto speel je al mee voor € 2.

 

Uitkeringspercentage Postcode Loterij

De Postcode Loterij had in 2015 een totale opbrengst van € 655 miljoen. Hiervan is € 275 uitgekeerd in prijzen in de vorm van geldprijzen en materiële prijzen. Bij materiële prijzen kun je denken aan een auto of de iets kleinere cadeaus als dvd’s. Dit betekent dat het uitkeringspercentage van de Postcode Loterij 32% is. De Postcode Loterij is een goede doelen loterij, dit houdt in dat 50% van de opbrengst moet worden uitgekeerd aan goede doelen. De overige 18% werd gebruikt voor het organiseren van de loterij.

 

Uitkeringspercentage Vriendenloterij

De Vriendenloterij heeft in totaal 510.000 deelnemers. Deze hebben in 2015 voor een omzet van € 106 miljoen gezorgd. Hiervan werd € 44 miljoen uitgekeerd in prijzen aan de deelnemers. Het uitkeringspercentage van de Vriendenloterij is dus 26%. De Vriendenloterij is ook een goede doelen loterij en heeft dus ook 50% uitgekeerd aan goede doelen. De overige 24% is besteed aan de organisatie.

 

Uitkeringspercentage Bankgiroloterij

De Bankgiroloterij kon in 2015 een totale opbrengst van € 126 miljoen verdelen. Hiervan ging € 63 miljoen naar goede doelen(50%). Het uitkeringspercentage van de Bankgiroloterij was in 2015 29%. Het betrof een totaalbedrag van € 56 miljoen. De prijzen werden uitgekeerd in geldprijzen en prijzen in natura, bijvoorbeeld kaartjes voor musea of dierenparken.