Winkans loterijen Nederland?

winkans loterij

De winkans bij de verschillende Nederlandse loterijen verschilt sterk. Hoewel kleine prijzen vrij regelmatig gewonnen kunnen worden, is de kans op de jackpot natuurlijk een stuk kleiner. Bij welke loterij maak je de meeste kans om te winnen? Dit artikel verschaft meer helderheid over de winkans bij loterijen.

LoterijWinkansMee doen?
 Staatsloterij1 op 2Nu meespelen
 Eurojackpot1 op 26Nu meespelen
 Bank Giro Loterij1 op 2,6Nu meespelen
 Postcode Loterij1 op 7Nu meespelen
 Vriendenloterij1 op 4Nu meespelen
 Lotto1 op 5,7Nu meespelen

Winkans loterijen

Het bepalen van de winkans van loterijen is vrij ingewikkeld. Er kan gekeken worden naar het aantal prijzen dat wordt verloot per aantal verkochte loten, maar deze informatie vertelt niet het gehele verhaal. Bij sommige loterijen worden er ook prijzen verloot die minder waard zijn dan de lotprijs. Weliswaar wordt er hier gewonnen, maar netto wordt er alsnog geld verloren. Een interessante factor is om te kijken naar het uitkeringspercentage. Dit is het percentage van de inkomsten van de loterij, dat wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen. Enkele uitkeringspercentages (cijfers 2014) van grote nationale loterijen zijn:

 • Staatsloterij (inclusief Miljoenenspel): 69,3%
 • De Lotto: 53,9%
 • Vriendenloterij: 36%
 Hierbij valt de Staatsloterij op met een hoog uitkeringspercentage. De Staatsloterij wordt door de Nederlandse overheid geëxploiteerd en zit om deze reden aan minder regels vast. Andere loterijen moeten minstens 40% van de inkomsten uitkeren aan goede doelen. Daarom gaat in principe nooit een andere loterij dan de Staatsloterij boven een uitkeringspercentage van 60% komen: dan houdt de loterij zelf namelijk geen winst over.

Lees meer over de betekenis van het uitkeringspercentage op de pagina meeste winkans.

Loterijen Nederland winkans

Bij de trekking van de Staatsloterij is de winkans 1 op 2. De winkans bij andere loterijen is aanzienlijk minder. Zo is bij een gemiddelde Lottotrekking de winkans 1 op 5,7. De winkansen per lot op een rijtje:

 • Staatsloterij: 1 op 2
 • Bankgiro Loterij: 1 op 3
 • Vriendenloterij: 1 op 4
 • Miljoenenspel: 1 op 4
 • De Lotto: 1 op 5,7
 • Postcode Loterij: 1 op 7

Lees meer op de pagina grootste winkans.

Winkansen op jackpot !

Wanneer puur gekeken wordt naar het winnen van een prijs, ongeacht de mogelijke hoogte van deze prijs, heeft de Staatsloterij de grootste winkans. Wordt er gekeken naar de winkans voor de jackpot, dan is de kans bij de Bankgiro Loterij het grootst:

 • Bankgiro Loterij: 1 op 85.000
 • Postcode Loterij: 1 op 240.000
 • Vriendenloterij: 1 op 500.000
 • Miljoenenspel: 1 op 1,1 miljoen
 • Staatsloterij: 1 op 2,6 miljoen voor maandelijkse hoofdprijs, Oudejaarstrekking 1 op 4,4 miljoen en één tot meerjaarlijkse trekking jackpot 1 op 40 miljoen
 • De Lotto: 1 op 49 miljoen

Een kanttekening hierbij is dat de hoogte van de jackpot aanzienlijk verschilt per loterij. Lees meer over de berekening en winkansen op de pagina grootste kans winnen loterij of op de pagina’s van de loterijen.

Loterij winkans

Bij een gemiddelde Nederlandse loterij ligt de winkans tussen de 1 op 3 en 1 op 6 per gekocht lot. Hoe groot de winst is, verschilt wel sterk bij iedere loterij. Zo kost een lot van de Lotto slechts €2 per stuk. De kleinste prijs is een gratis extra lot. Dit is dus een prijs van slechts €2. De Staatsloterij is met haar winkans een uitzondering op de meeste andere loterijen. De winkans bij de Staatsloterij is maar liefst 1 op 2 per lot. Een kanttekening hierbij is dat de laagste prijs slechts € 10 is en een lot € 15 of € 30 kost. Bij een lot van € 15 wordt bovendien slechts de helft van de prijs uitgekeerd: € 5 voor de laagste prijs. Volgens de statistieken zou je van de 2 Staatsloten die je koopt, er met gemiddeld 1 een prijs winnen.

Beste Winkansen loterijen?

Als we de winkans van de Staatsloterij vergelijken met andere loterijen dan is de Staatsloterij veruit de beste kansenloterij van Nederland. De Bank Giro Loterij heeft een * winkans van 1 op 2,6 en is daarmee de loterij met de 2e hoogste winkans. Stel dat je bij de Bank Giro Loterij mee zou spelen met 3 loten, dan win je volgens de statistieken met gemiddeld 1 lot een prijs. Met de winkansen van loterijen wordt simpelweg bedoeld:

Hoe groot is de kans dat u een prijs wint per lot waarmee u deelneemt? De hoogte van de prijs wordt in deze berekening niet meegenomen. Echter biedt dit geen garantie en zijn dit slechts statistieken. Het is niet gezegd dat als u 6 loten aanschaft u met zekerheid een prijs wint. Het zijn slechts statistieken. U zou namelijk ook met 100 loten niets kunnen winnen, maar de mensen die 101 tot en met 106 kopen wél de gelukkige winnaar kunnen zijn.