hoogste winkans loterijHoogste winkans loterij? De hoogste winkans per lot wordt gevonden bij de Staatsloterij. De Staatsloterij heeft een kans op winst van gemiddeld 1 op 2 per lot. Bij andere loterijen is de winkans over het algemeen kleiner, zoals 1 op 5,7 bij de Lotto. Het is echter ook belangrijk om te kijken naar de gemiddelde prijs die gewonnen wordt. Er zijn loterijen waar er prijzenoorden uitgekeerd die minder waard zijn dan een losprijs, terwijl bij andere loterijen de winst tenminste zo groot is als de prijs van het lot.

 

Waar hoogste winkans loterij?

Hoe hoog de winkans bij een loterij is, hangt af van het aantal prijzen en het aantal loten dat wordt verkocht per trekking. Dit betekent dat er per trekking kleine verschillen kunnen bestaan in winkans. Wanneer alle (kleine) prijzen gegarandeerd zijn, is de winkans groter als een kleiner dan gemiddeld aantal loten verkocht is. Over het algemeen is de winkans per lot bij de grootste Nederlandse loterijen als volgt:

Een lot van de Staatsloterij is het meest aantrekkelijk als het aankomt op winkans per lot. Daartegenover staat dat er bij de Staatsloterij ook de kans bestaat dat er een bedrag wordt gewonnen dat minder waard is dan de lotprijs. De minimale prijs van de Staatsloterij is € 3, waar een volledig lot € 15 kost.

 

Loterij met hoogste winkans

Hoewel de winkans per lot het hoogste is bij de Staatsloterij, zegt dit weinig over de gemiddelde winst die behaald wordt. Het is lastig om te berekenen hoeveel geld er gemiddeld per lot wordt gewonnen, omdat het prijzengeld ongelijk verdeeld wordt. Jackpots trekken de gemiddelde prijs omhoog, terwijl slechts een fractie van de deelnemers daadwerkelijk een hoog bedrag wint.

De kans om de hoofdprijs te winnen is het grootste bij de Bankgiro Loterij: 1 op 83.000. Hun hoofdprijs van € 1 miljoen tot € 3,5 miljoen is echter een schijntje in vergelijking met de hoofdprijs van de Staatsloterij: tot wel € 30 miljoen. De kans op het winnen van de hoofdprijs bij de Staatsloterij is daarentegen slechts 1 op 2,6 miljoen. Hier lees je meer over de berekening van de winkans op de pagina kans op winnen loterij.

 

Winkans hoofdprijs loterij en hoogte hoofdprijs:

  • Bankgiro Loterij: 1 op 83.000 (€ 1 miljoen tot € 3,5 miljoen)
  • Postcode Loterij: 1 op 240.000 (jaarlijkse hoofdprijs van gemiddeld € 40 miljoen, verdeeld over enkele tientallen deelnemers, waarvan aantal € 2 – 6 miljoen wint)
  • Vriendenloterij: 1 op 500.000 (€ 100.000 tot maximaal € 1 miljoen)
  • Miljoenenspel: 1 op 1,1 miljoen (€ 1 miljoen)
  • Staatsloterij: 1 op 2,6 miljoen voor hoofdprijs van € 1 miljoen per maand, 1 op 4,4 miljoen voor Oudejaarstrekking van maximaal € 30 miljoen, 1 op 40 miljoen voor jackpot van € 7,5 miljoen tot € 20 miljoen, één tot meerdere keren per jaar getrokken
  • De Lotto: 1 op 49 miljoen (tenminste € 7,5 miljoen)

Wanneer gekeken wordt naar de hoogste winkans per lot en de hoogste kans op de jackpot gecombineerd, komt de Bankgiro Loterij als beste uit de bus, omdat de winkans zowel per lot als per hoofdprijs relatief hoog. Lees hier meer over op de pagina beste loterij.